Belsőégésű motorok I.

Célkitűzés

A belsőégésű motorok I. c. tantárgyat a járműmérnöki (BSc) szak, belsőégésű motorok szakirány nappali tagozatos hallgatói számára hirdetjük meg.

A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a belsőégésű motorok forgattyús mechanizmusának működését, az alkatrészek igénybevételét, kialakítását és tervezési szempontjait.

Integráló tárgyként komplex módon egyesíti és igényli a képzés során eddig elsajátított matematikai, termodinamikai, mechanikai és gépészeti mérnöki ismereteket.

A tantárgy témaköreiből kiírt szakdolgozati feladatok kidolgozásához szükség van a tantárgy ismeretanyagának önálló és széleskörű alkalmazására.

 

Oktató:

Nagy András Lajos fotó

Nagy András Lajos

Tanársegéd

További információk


 

A tantárgy tartalma

 

A tantárgy oktatása előadások, laborgyakorlatok és a tervezési feladatot előkészítő gyakorlat formájában történik. A gyakorlatok és házi feladatok az elméleti tananyag elsajátítását segítik.

 

 

Tantárgyi modulok

 

1. hét: Járműmotorok osztályozása

Járműmotorok osztályozása a keverékképzés, a működési mód, a belső erőátvitel, a hűtési mód, a konstrukciós jellemzők és a motorikus paraméterek alapján.

 

2-3. hét: Motorház (forgattyúsház + hengertömb)

Hengerelrendezési formák. Hengerpersely kialakítások. A szerkezeti elemek jellemző igénybevételi formái, szerkezeti anyagai.

 

4. hét: Hengerfej és hengerfejtömítés

2- és 4-ütemű hengerfej konstrukciók. A hengerfej integrált részei: szívó- és kipufogó csatornák, szelepvezérlés, hűtés, kopásálló betétek. A hengerfejtömítés feladata és kialakítása.

 

5-6-7. hét: Dugattyú

Igénybevételi formák és az abból adódó konstrukciós változatok. Benzin- és Diesel-üzemű motorok jellegzetes dugattyú konstrukciói. Dugattyú tartozékok: csapszeg, dugattyúgyűrűk

 

8-9. hét: Hajtórúd, forgattyús tengely, motorcsapágyak

Alkatrészek kialakítása, gyártása, igénybevétele, működése

 

10. hét: A forgattyús mechanizmus igénybevétele.

A mechanizmusra  ható gáz- és tömegerők. Torziós lengések és azok csillapítása.

 

11-12. hét: A forgattyús mechanizmus tömegerőinek kiegyenlítése.

 

 

 

 

 

FONTOS INFORMÁCIÓ

Nem találhatóak hírek!

Eseménynaptár

Munkaszüneti nap 2019. október 23.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2019. október 25. - 2019. október 26.
Elektronikus ZH nap 2019. október 30. 08:00 - 15:00
Elektronikus ZH nap 2019. október 31. 08:00 - 13:00