A tanszék

 

A 2007-es év végén, az Új év beköszöntével, megalakult az Audi Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszék (BMT) az Audi Hungaria Motor Kft. (AHM) és a Széchenyi István Egyetem (SZE) összefogásának köszönhetően. A tanszék jelenleg az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar részét képezi.

A Belső Égésű Motorok Tanszék célja, hogy magasan képzett mérnököket képezzen a belső égésű motorok szakterületén. Szakmai szempontból a hangsúly a motormechanikán fekszik, a motorépítő üzemre és a győri régióban található beszállítókra. A nagymértékű gyakorlatorientáltság és a szakmán túli képességek fejlesztése éppoly fontos számunkra, mint a németnyelvűség.

Tanszékünk fő tevékenységi körébe a motormechanika tartozik, ezen belül a belső égésű motorok tribológiája. Egyedülállóságunk – nem csak Magyarországon belül – egyik alapja egy olyan kopásmérő technológia alkalmazása, mely lehetővé teszi belső égésű motorok kopási folyamatainak valós idejű mérését. Ezen technológia, egy funkcionális motorfékpad és egy külső hajtású motorfékpad, amelyen komponenstesztek és súrlódásvizsgálatok végezhetőek, eszközeink kutatási munkák, ipari megbízások elvégzéséhez, de hozzájárulnak hallgatóink mélyebb képzéséhez is.

A gyakorlatorientáltság, emellett a speciális képzés mellett azt is jelenti, hogy lehetőség nyílik a hallgatók számára belecsöppenni a Formula Student világába. A Formula Student egy nemzetközi versenysorozat, ahol a hallgatók versenyautókat fejlesztenek és építenek, ezt követően pedig megmérettetnek a versenypályán. Győri hallgatóink 2009-ben megalapították a SZEngine Motorfejlesztő Csapatot, melynek célja egy versenymotor kifejlesztése és megépítése kifejezetten a versenysorozat számára, amit aztán fel tudnak kínálni más versenycsapatok számára.

Tanszékünk, az AHM és az Audi Akademie Hungaria Kft. közreműködésével szervezett "A jövő mobilitása" előadássorozat, melyet főleg kutatók, hallgatók és az iparból származó szakértők látogatnak, már-már önálló hagyománnyal bír. 2008. őszi féléve óta mind a prominens személyek által tartott díszelőadások, mind a szakértők által előadott szakmai előadások megtalálják hallgatóságukat.

Az AHM által nyújtott tudományos továbbképzési kínálatot bővítik és egészítik ki szemináriumaink a termelés és minőségbiztosítás különböző szintjein dolgozó mérnökök számára.

Tanszékünk és az Audi Hungaria Motor Kft. közösen hirdették meg 2016. június 28-29-re a 4. Győri Tribológia Konferenciát, melynek tárgya belső égésű motorok súrlódási és kopásviszonyainak optimálása. Várunk minden kedves érdeklődőt a motormechanika és a tribológia területéről éppúgy, ahogy mérnököket az autóiparból és annak beszállítói köréből, kutatókat és fejlesztőket az egyetemekről és egyéb intézményekből, hallgatókat, szakembereket és vezetőket az iparból.FONTOS INFORMÁCIÓ

Nem találhatóak hírek!

Eseménynaptár

Munkaszüneti nap 2019. október 23.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2019. október 25. - 2019. október 26.
Elektronikus ZH nap 2019. október 30. 08:00 - 15:00
Elektronikus ZH nap 2019. október 31. 08:00 - 13:00